Kezdőlap | Kapcsolat | Nyomtatás
Bemutatkozás Önkormányzat Ügyintéző Fotógaléria
Bemutatkozás
Hírek
Programok
Falukrónika
Természet
Látnivalók
Turisztikai értékek
Napjaink
Neves szülöttek
Fotógaléria

Napjaink« Vissza

Napjaink krónikája 2000-től

 

 

CÍMERÜNK


Háromszögű pajzs aranymezőjében zöld hármas halmon egy kiterjesztett szárnyú, jobbra fordult fekete csóka áll, és három levéllel rakott zöld tölgyfaágat tart a csőrében. A madár a falutól egykor nyugatra fekvő Csókakő-pusztára utal. A halmok és a tölgyfaág a környezetet  jeleníti meg. Gazdag az erdő fedte dombos táj madár és növényvilága. A zöld szín közvetve utal a lakosság ősi foglalkozására, a mezőgazdaságra is.

A falu közösségét szimbolizáló, a magyar államalapítás ezer éves emlékére megalkotott címert és a zászlót a képviselő testület 2000. április 19-én fogadta el. Kb. még ebben az évben megépül a falu végén a buszforduló a hozzátartozó 500 m-es felújított útszakasszal, így már a buszok végighaladnak a falun. Még ma sem minden járat tér be a faluba, de a közlekedés azért jónak mondható.

Viszont ebben az időszakban már erősen lecsökken a népesség száma, kb 70 főre. A kevés létszámú gyermek a szomszédos Szennába, ill. Kaposvárra jár iskolába. Erősen lecsökken a hívők száma, istentisztelet egy időben a Faluházban zajlott, hetenként felváltva a katolikusoknak, ill. reformátusoknak.

Bezár a bolt, mozgóárusok veszik át a kereskedelmi tevékenységet, az ellátás nem rossz: szódától a tápokig, kenyértől a hús- zöldségfélékig, gázpalacktól a süteményekig, bármit meghoznak, de jóval drágábban, mint egyes áruházláncokban.

2001-ben elkezdődik a Katica Tanya építése, amit 2003 májusában ünnepélyes keretek között megnyitottak. Azóta is dinamikusan fejlődik, bővül, a falu életében meghatározó szerepet tölt be, mivel kicsi településünket megismerte a nagyvilág.

Tovább csökken a falu lakossága, de az elöregedést felváltja számos, fiatal család betelepülése, a gyönyörű környezet, a csend, nyugalom sokakat vonzott ide.

2006-ban társadalmi munkában megépült a temető kerítése.

2007-ben kiépül a kábeltévé és az internetvonal-hálózat. 2007-ben megnyílik a Faluházban a Könyvtár-Olvasóterem, Internetes Kávézó, ahova mára már a lakosság kb 70% beiratkozott.

2008-ban felújítják a buszfordulót, és a hozzávezető kb 300m-es utat. ugyancsak 2008-ban elkészül a térköves járda, amire nagyon vártunk már.

2009-re a zártkerti utak 90 %-a szórtköves borítást kapott, amivel a pincék nagyrésze megközelíthető rossz idő esetén is.

2009-ben indul a Falubusz, létrejött a Falugondnoki Szolgálat, ami egyre népszerűbb a lakosság körében.

2009 őszén községünk nyert a LEADER program keretében meghirdetett Falumegújítási Pályázaton, melynek eredményeként hagyományos hídkávák és 2 új autóbuszmegálló épül meg.

2010 végén megjelent Bősze Sándor: Patca nyolc évszázados története című könyv, melyfelöleli kis falunk történelmét. Megvásárolható a patcai Faluházban.

2012-ben pályázati forrásból sportpálya lett kialakítva a falu közepén levő üres telken kicsik és nagyok örömére.

Napjainkban is egyre folyik a tervezgetés, hogyan lehetne még szebbé, élhetőbbé tenni kis községünket.

2014-ben a Falugondnoki Szolgálatot már az Önkormányzat működteti, saját, pályázaton nyert, vadonatúj Falubusz szállítja a falubelieket orvoshoz, vásárolni, színházba, kirándulni igény szerint.

2014-ben nagyszabású felújítás kezdődik az Önkormányzat épületein. Nemcsak megszépül a Faluház, Ravatalozó, a födémcsere, szigetelt nyilászárók, a napelemek felszerelése mind az energiatakarékosságot szolgálják.

2015-ben kiállítás-sorozat nyílt Patca Kincsei címmel helyi lakosok kézműves termékeiből. Láthattunk csodálatos dolgokat: Cseke Lászlóné csipkéit, hímzéseit, ifj. Plájás József faragásait, Bálint Angelika szőtteseit, gyöngyfüzéseit, Rostás Klára bőrdíszműveit, babáit.
Képek a galériában.

 


Copyright © 2009
Integranet Kft.